Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ




    AΡΧΙΖΩ, αγαπητοί μου, το απλό κήρυγμα πού με αξιώνει ό Θεός να κάνω, μ' ένα ερώτημα· Τί είνε αμαρτία; Εάν νιώθαμε τί είνε αμαρτία, θα κτυπούσαμε τα αμαρτωλά μας στήθη κι από τα βάθη της καρδιάς μας θα έβγαινε ή φωνή των μετανοούντων αμαρτωλών "Ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιον σου" (Λουκ. 15,18,21) και "Ό Θεός, ίλάσθητί μοι τω άμαρτωλώ" (Λουκ. 18,13). Εάν μπορούσαμε να νιώσουμε τη φρίκη της αμαρτίας, τα μάτια μας δεν θα έπαυαν να κλαίνε, τα χέρια μας δεν θα έπαυαν να κάνουν ελεημοσύνες, τα γόνατα μας δεν θα έπαυαν να κάνουν γονυκλισίες, και θα φεύγαμε στις σπηλιές και στα βουνά,
    για να ζητήσουμε το έλεος του Θεού.
    Τί είναι αμαρτία; Εγώ δεν μπορώ να σας το εξηγήσω. Θα έπρεπε να βγει μέσα από την κόλαση ένας αμαρτωλός, για να περιγράψει την φρικτή κατάσταση πού ζή· θα έπρεπε να είναι εδώ ένας από τους αμαρτωλούς πού μετανόησαν και έκλαυσαν και πόνεσαν στη ζωή τους, για να περιγράψει το μυστήριο και την τύφλωση πού προκαλεί ή αμαρτία.


    1. Γλύκυσμα με στρυχνίνη
    Τί είνε αμαρτία; Απαντά ό σατανάς·
    Είνε διασκέδασις, είναι εύχαρίστησις, είνε άπόλαυσις, είνε ηδονή, είναι ποικιλία της ζωής!...
    Τί είναι αμαρτία; Άπαντά το ευαγγέλιο·
    Είνε "κεράτιον" (Λουκ. 15,16), ξυλοκέρατον, γλύκυσμα πού επάνω του όμως έρριξε ό διάβολος στρυχνίνη.
    Ή αμαρτία, λέει ή πικρά πείρα, είναι φίδι φαρμακερό, πού δαγκώνει και φαρμακώνει. Είναι βδέλλα πού ρουφάί το αίμα του ανθρώπου. Είνε Λερναία Υδρα. Είνε σεισμός πού σείει συθέμελα την ανθρώπινη ύπαρξη. Είναι καταστροφή και όλεθρος. Είναι αγχόνη και συμφορά... "Ο,τι να πούμε, κατώτερο της πραγματικότητας θα είναι.


    2. Παιχνιδάκι - βόμβα
    Μα τί είνε αυτή ή αμαρτία;
    Φαίνεται σαν ένα παιχνιδάκι πού μπορείς να παίζης.
    Στά χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, στις κατεχόμενες χώρες, πετούσανε τα γερμανικά αεροπλάνα μέσα στις πολιτείες κάτι όμορφα παιχνιδάκια για τα παιδιά. Και τα παιδιά ανύποπτα πλησιάζανε τα παιχνιδάκια αυτά τα γερμανικά, πού μέσα είχαν μικρές βόμβες, και επειδή δεν γνώριζαν τον κίνδυνο
    πού διατρέχουν, παίζανε μ' αυτά, ώσπου ξαφνικά έκρήγνυντο και τα παιδιά γίνονταν χίλια κομμάτια.
    Όπως εκείνοι οι άνθρωποι του Χίτλερ χρησιμοποιούσαν τα παιχνιδάκια ως μέσα απώλειας και καταστροφής, έτσι και ό διάβολος χρησιμοποιεί σαν παιχνιδάκι την αμαρτία. Κ' εμείς σαν ανόητα παιδιά πλησιάζουμε και κάνουμε την αμαρτία, χωρίς να συλλογιζώμεθα τις ολέθριες επιπτώσεις της.


    3. Παράβασης
    Μα, τί είνε ή αμαρτία;
    Έμενα ρωτάτε; Ανοίξτε το Ευαγγέλιο. Ανοίξτε την πρώτη επιστολή του Ιωάννου, κ' εκεί θα δήτε, ότι "ή αμαρτία είναι ή ανομία" (Α' Ίωάν. 3,4). Είναι δηλαδή παράβασης νόμου.
    Θα σας πω ορισμένα παραδείγματα, για να το καταλάβετε.
    Ή τροχαία χαράσσει στο δρόμο μια λευκή κορδέλα, και αυτή είναι σωτήριος. Ή άσπρη αυτή ταινία στο δρόμο σημαίνει, ότι ο σοφέρ πρέπει να προσεχή. Να μην κάνη προσπέραση, να μην πατήσει τη διπλή γραμμή, γιατί υπάρχει κίνδυνος να συγκρουσθεί με άλλο αυτοκίνητο.
    Προσέχουν λοιπόν οί σοφέρ να μην περάσουν τη λευκή αυτή κορδέλα πού όρισε ή αστυνομία.
    Και στη θάλασσα έχουμε τέτοια σήματα. 'Εκεί βέβαια, στο νερό της θαλάσσης, δεν μπορούν να χαράξουν τέτοια πράγματα. Άλλα έχουν μία νοερά γραμμή, πού την γνωρίζουν όλοι οί καπετάνιοι. Ή γραμμή αυτή λέγεται γραμμή πλεύσεως και είναι χαραγμένη σε ένα χάρτη. Ό καπετάνιος κοιτάζει τη γραμμή αυτή της πλεύσεως και βαδίζει επάνω σ' αυτήν. Δεν φεύγει καθόλου, δεν παρεκκλίνει καθόλου από τη γραμμή αυτή, γιατί αν παρεκκλίνει, υπάρχει κίνδυνος το καράβι να πέσει επάνω σε υφάλους, σε βράχια, και να γίνει κομμάτια. Όπως συνέβη προ ετών σε κάποιο καράβι από την Κρήτη. Ό καπετάνιος ήτανε μεθυσμένος, έχασε τη γραμμή πλεύσεως, και το καράβι έφυγε στα βράχια, στη Φαλκονέρα, και θρηνήσαμε τόσα θύματα και νεκρούς.
    Τί θέλω να πω μ' αυτά; Θέλω να πω ότι, όπως ή αστυνομία χαράζει την άσπρη γραμμή στο δρόμο, για το καλό του ανθρώπου, και όπως ό καπετάνιος έχει τη γραμμή πλεύσεως, έτσι και ό καλός Θεός μας χάραξε μια γραμμή και μας λέει:"Αλτ! Μην περνάς τη γραμμή αυτή. Κίνδυνος θάνατος. Και όπως είναι κακούργημα να σβήσει κανείς από τους δημοσίους δρόμους τα επίσημα σήματα της αστυνομίας, γιατί τότε θα γίνει μεγάλο κακό, έτσι κακούργε! εναντίον της ανθρωπότητας και αυτός πού θέλει να σβήσει τις σωτήριες εντολές του Θεού. Να σβήση το "ου
    κλέψεις", "ου φονεύσεις" ού πορνεύσεις, "ου ψευδομαρτυρήσεις"
    ("Εξ. 20,14-16). Όλα αυτά τα "μη" είναι σωτήρια και πρέπει να τα προσεχή και να μη τα παραβαίνει ό άνθρωπος.

    

    επίσκοπος Αυγουστίνος
    (σύνθεσης δύο κηρυγμάτων α) Ι. ναός Αγίου Ιωάννου Γαργαρέττας 25-2-1962,και β) Ι. ναός Αγίας Τριάδος Πτολεμαΐδος 18-3-1979)

    ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΠΙΘΑ  αριθμός φύλ. 603 - σελ, 7


   




         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου